top of page

Művészi hitvallásom

A művészet számomra a Jóisten ajándéka,  amelyet 9 éves koromban egy balesettel pecsételt meg.  A bal kéz kisujjam utolsó ujjpercét vissza kellett varrni, amely megmagyarázhatatlan módon teljes értékű lett. Ezt követően félév kihagyás után pár hónap múlva már versenygyőztes lettem. Ez a megerősítés vezetett át minden akadályon.

 

A művésszé válás útján három meghatározó embernek vagyok nagyon hálás. :

Köszönettel tartozom Édesanyámnak, aki első tanáromként elindított a pályámon. Kiváló szakemberként megnyitotta a lehetőségeket arra, hogy a későbbiekben semmi ne jelentsen technikai akadályt.

Sós Natasa lenyűgöző hozzáértése segített konzisként abban, hogy tudatosan megértsem a hegedülés mozzanatainak mikéntjét. A közösen eltöltött időszak motivált arra is, hogy elhivatott tanárként én is továbbadjam mindezt a tudást a következő nemzedékeknek.

Szabadi Vilmos irányításával diplomáztam kitüntetéssel a Zeneakadémián, amellyel a már 9 éves koromban megfogalmazott vágyam teljesült. Az ő példáján keresztül a világjáró művész mindennapjaiba, a kulisszák mögött rejlő fortélyokba tekinthettem bele.  A művészi kifejezés eszköztárának színes tárházát lestem el tőle és a sok világhírű művész nemzetközi mesterkurzusán.

A hegedűm 

A 16 éves kori országos versenygyőzelem a Sós Natasa osztályába  való meghíváson túl még egy döntő találkozást is hozott. Ekkor egy véletlen látogatás során ismerkedtem  meg a csodálatos hangszeremmel. Tassy András keze nyomán született a "Benedizione del Dio" (Isten áldása) bejegyzéssel ellátott mesterhegedűm, amelynek hangja az évtizedeken át tartó közös munka során érlelődött meg, és a mai napig hű társam a pályán.

Kardinális élmény

A hegedülést nagyon összetett dolognak tartom. A technikai eszközök birtoklásán túl az emberi test megfelelő használata és a lelki világ összhangja együttesen teszi a művészt képessé az alkotásra.

2017-ben egy igen nehéz időszakot követően találkoztam az Alexander módszerrel, ami döntően változtatta meg a gondolkodásmódomat. Felhívta a figyelmemet arra, hogy a hangszerjáték során nem elég a legmagasabb technikai felkészültség és a test állandó karbantartása. Kizárólag a játék közben alkalmazott megfelelő testhasználat biztosíthatja az élethosszig tartó, zavartalan működést. Hegedűs Zoltán személyében egy igen széleslátókörű Alexander-technika tanárt ismertem meg, aki hatalmas tudásával és emberi támogatásával segített  és kísér a mai napig a felfedezés útján. 

Mindezen tapasztalataim tükrében teljesen új alapokra helyeztem a hegedülés módszertanát, melyet a játékom során és a növendékeimmel való közös munkában is alkalmazok.

6. Galéria DSC_0571.jpg

Rólam

bottom of page